Skolestart: Var førstemann inn i klasserommet

Endelig var dagen kommet der Linnea Spanne Andreassen fikk begynne på skolen. Her viser hun lillesøster Sunniva alle effektene som den nye skolesekken hennes har. Foto: Trine Barka Højmark

Linnea Spanne Andreassen kunne nesten ikke vente med å komme inn i klasserommet og finne pulten sin mandag. Heldigvis begynner etternavnet hennes på A og hun ble ropt opp først.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Linnea Spanne Andreassen har telt ned dagene til hun begynner på skolen hele sommeren. I helgen begynte hun derimot å telle ned timene og var kjempeklar til å begynne på skolen da Solabladet møtte henne mandag morgen.

Linnea og lillesøsteren Sunniva hadde på seg akkurat de samme klærne og det syntes storesøsteren var kjekt. Sunniva hadde nemlig første dag i barnehagen denne dagen, men skulle først bli med Linnea på første skoledag.

– Jeg gleder meg. I helga kjøpte vi nye sko, sier Linnea og viser frem noen knallrosa sko.

Sekken har hun pakket for lengst med både matpakke, vannflaske og pennal. Og så har hun bestilt «Elsa»-fletta til den store dagen, som moren har flettet.

Rektor Tor Egil Gryte ved Storevarden skole tok godt i mot de nye elevene. Foto: Trine Barka Højmark

Kong rektor

Linnea og Sunniva tar begge på seg sekkene og stiller seg opp for det obligatoriske «første skoledag»-bilde. Deretter bærer det ut i bilen, før de vender snuten mot skolen.

Skolegården utenfor klasserommet til første klasse begynner allerede å fylles opp. Det er et kvarter til skolen begynner, men allerede står mange spente førsteklassinger utenfor Storevarden skole. Linnea kan nesten ikke vente med å få komme inn. Hun står og tripper og spør moren Silje om de snart kan få gå inn.

Omsider går døren opp og ut kommer en konge. Eller rettere sagt har rektor Tor Egil Gryte kledd seg opp for anledningen. Han har på en krone og et teppe i gull rundt seg. Han befaler at alle barna fra nå av er elever på Storevarden skole. Dette til barnas store begeistring.

– Dette er en stor dag, dette er deres første dag på skolen av 1.330 dager som dere skal gå på Storevarden skole. Denne dagen er til ære for dere som begynner i første klasse, sier han.

Linnea er glad for at hun får gå i klasse med bestekompisene fra barnehagen. Her sammen med David Rosnes (t.v.) og Filip Berg Bærheim. Foto: Trine Barka Højmark

Nær kameratene

Deretter starter oppropet og en etter en går elevene spent frem og hilser på rektoren før de får gå inn i klasserommet. Siden Linneas etternavn begynner på A, ble hun ropt opp først av alle i hennes klasse. Det betydde at hun fikk gå først inn i klasserommet. Hun fant raskt hyllen i gangen og pulten nederst i hjørnet.

Linnea kikket spent rundt på hvem som skulle sitte ved siden av henne, og oppdaget til sin fornøyelse at kameraten Filip Berg Bærheim skulle sitte på pulten ved siden av henne, mens kameraten David Rosnes satt rett foran henne.

Linnea liker seg nemlig godt med guttene, og har tre kamerater fra barnehagen som hun er mest med. Alle disse skal gå i samme klasse som henne.

– Jeg liker godt plassen min, og det er kjekt at Filip siden ved siden av meg, sier hun

Moren kan avsløre at Linnea og David allerede har avtalt at de skal bli mann og kone i fremtiden.

Skal lære navnene

Linnea poserer for det obligatoriske «første skoledag»-bildet sammen med lillesøster Sunniva. Foto: Trine Barka Højmark

Lillesøsteren Sunniva synes også det er stas å bli med på første skoledag og prøver ut stolen til Linnea og sjekker ut ranselen hennes. Etter at alle elevene har funnet plassen begynner skoledagen. Lærer Grethe Stange starter det hele med en morgensang, før elevene setter seg i en hestesko rundt lærerne for å ha samling.

– I dag skal vi lære litt engelsk, ha litt lek, møte fadderne våre og så skal vi spise matpakken vår, sier læreren.

Deretter får alle elevene delt ut klistermerker med navnet sitt på. Disse skal alle ha på den første dagen på skolen, slik at det blir lettere å huske navnene til alle. Målet er å lære navnene på hverandre i løpet av uken.

Etter en halvtime er det tid for foreldrene å forlate barna. Nå skal de ha informasjonsmøte med rektor, mens barna starter på sin første skoledag alene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...