Velger Stavanger-bil og hyttebil

MED OG UTEN: Tor Bjarne Østhus, daglig leder ved Tananger Service Senter, har selv én bil med og én bil uten pigger. Foto: Kent Roar Nybø

Piggdekkgebyret i Stavanger påvirker mange solabuers valg av vinterdekk. Slik betaler du.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 21.11.2017 kl 10:35

PIGGDEKKGEBYR: – Det er ikke mange som ønsker å betale piggdekkgebyr. Flere bytter ut piggdekkene med piggfrie dekk, sier Tor Bjarne Østhus, daglig leder ved Tananger Service Senter til Solabladet.

Han anslår at over 90 prosent av vinterdekkene som selges hos servicesenteret i Tananger er uten pigger.

Solgte piggdekkene

Hos kollega Sola Auto er andelen enda høyere.

– Vi har bare solgt ett sett med piggdekk i høst. På dekkhotellet vårt er det også svært få piggdekk igjen. De fleste velger å kjøre piggfritt, sier daglig leder Leif Magnus Mæland.

Den trenden ser også Alkan Huse, innehaver av Elias Auto.

– Mange av kundene våre har solgt piggdekkene billig og kjører nå piggfritt på grunn av piggdekkgebyret, sier Huse.

Bybil og hyttebil

Han har selv valgt å bytte fra piggdekk til piggfrie dekk for å slippe å betale piggdekkgebyret, som ble innført i Stavanger 1. november.

– Samboeren min må innom Stavanger hver dag for å komme seg på jobb. Derfor byttet vi fra piggdekk til piggfrie dekk. Det ble enklere å gjøre dette enn å betale gebyret, men det er litt dumt. Vi kjører en bakhjulsdrevet BMW som det burde vært piggdekk på, erkjenner solabuen.

Østhus ved Tananger Service Senter har valgt en annen måte å slippe unna gebyret på.

– Jeg har én bil med piggdekk og én bil med piggfrie dekk. Vi ser at folk som har to biler ofte velger denne løsningen. De har én Stavanger-bil med piggfrie dekk og en annen bil med piggdekk som de bruker til og fra hytta, sier Østhus.

Foto: Kent Roar Nybø

– Kan ta bussen

Stavanger kommune skriver på sin hjemmeside at piggdekkgebyr har ført til at flere kjører piggfritt i andre norske byer, og at dette gir mindre svevestøv i lufta.

Jeg har én bil med piggdekk og én bil med piggfrie dekk.

Kommunen mener at verken ekstra rengjøring av gatene eller kampanjer for å få flere over til piggfrie dekk har vært nok.

– Skal vi innom Stavanger må vi kjøre piggfritt eller betale gebyret, selv om det finnes mange som misliker alle gebyrer. For miljøet er det bra å kjøre piggfritt, men kjører man på ren is er piggdekkene definitivt best. De som skal til Sirdal og andre steder hvor det er mye is, vil nok beholde piggene. Jeg tror det kommer til å gå fint uten piggdekk her i området, hvor det saltes fra tidlig morgen til sent på kveld, sier Mæland hos Sola Auto.

Foto: Kent Roar Nybø

– Det er førerens ansvar å ha dekk som er beregnet på underlaget, men vi kan ta bussen hvis det blir skikkelig ille en dag, legger han til.

– Noen må ha pigger

Huse ved Elias Auto vet at noen av hans kunder har valgt å trekke piggene ut av piggdekkene.

– Gummien som dekket av laget av er beregnet på pigger, så det anbefaler vi ikke å gjøre, påpeker han.

Foto: Kent Roar Nybø

Kollega Østhus håper at mange beholder piggene og heller ikke velger å gå over til piggfrie dekk.

– Vi bor i et piggdekkland. Risa kan ikke være alle steder de dagene det er glatt. Da må noen med piggdekk være ute og raspe opp isen for dem som kjører piggfritt. Blir det for mange som velger piggfrie dekk, blir det et problem om morgenen. Det blir speilglatt hvis alle kjører piggfritt. Vi bør ha en viss andel piggdekk, mener Østhus.

Foto: Kent Roar Nybø

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...