Ap, Sp, MDG, Tanangerlisten og Frp: — Vi må få ned gjelden

Opposisjonspartiene er skjønt enige om at det må kuttes i investeringer for å få ned gjeldsgraden til kommunen. Det preget budsjettforslagene som Ap-politiker Siv-Len Strandskog og Frp-politiker Tom Henning Slethei la frem i dag. Foto: Arkivfoto

Opposisjonen dropper kirke og superlekeplass og vil i stedet bygge kulturbygg i Tananger og kjøkken i det nye sykehjemmet.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

— Vi må gjøre noe med lånegjelden, sier Siv-Len Strandskog (Ap), som presenterer opposisjonspartiene Ap, Sp, Tanangerlisten og MDG sitt budsjettforslag.

Denne opposisjonsblokken kutter derfor i flere av rådmannens investeringsposter. Det går blant annet ut over den nye kirken i Sola sentrum og superlekeplassen, som tas ut. Partiene kutter også kraftig i investeringer som turveier, festplass ved det nye rådhuset, og kostnadene ved å bygge om Skjalgstova barnehage og Kornbergvegen 23 for å midlertidig bli klasserom til elever ved Sola ungdomsskole frem til den nye skolen står ferdig.

— Det er helt unødvendig å bruke ti millioner kroner på en slik ombygging. Vi setter av tre millioner kroner slik at vi får gjort de nødvendigste oppgraderingene. Det samme gjelder festplassen. 16 millioner kroner til en festplass er alt for mye, mener Strandskog, som setter av 6,5 millioner kroner.

Kulturbygg i Tananger

I stedet velger Ap, Sp, Tanangerlisten og MDG andre tiltak å bruke pengene på. Ved siden av å sette av mer til å betjene lån, ønsker partiene et kulturbygg i Tananger.

— Dette har vi hatt med i budsjettet i flere år, og det er veldig viktig, sier Ap-gruppelederen.

Kulturbygget skal finansieres delvis gjennom næringsfondet som kommunen har etablert med utbyttet fra Forus Næringspark og delvis ved salg av kommunale eiendommer i Tananger.

Mer til idretten

Opposisjonspartiene vil også bygge kjøkken på det nye sykehjemmet og setter av 15 millioner kroner til dette. Partiene velger ikke å øke SFO-foreldrebetalingen, eller redusere tilskuddet til idrettsklubbene slik rådmannen foreslår.

— I tillegg vil vi gi et tilskudd på 100.000 kroner til de idrettsklubbene som ikke øker kontingentene. Vi har forståelse for at klubbene velger å gjøre det, men da kan vi hjelpe. Det er viktig for oss å gjøre det vi kan slik at ikke noen må ta ut barna på grunn av at det blir dyrere, sier Siv-Len Strandskog.

Opposisjonspartiene velger også å øke støtten til Sola frivilligsentral, men lar den forbli en stiftelse, i motsetning til hva posisjonen vil (se hovedsak).

Flere lærere og sykepleiere

Rådmannen varsler omstillinger i alle virksomheter, og det fører blant annet til at drøyt 0,7 årsverk vil kuttes per skole. Det har ikke de fire mindretallspartiene bak dette budsjettforslaget tenkt å finne seg i.

— Tvert i mot, vi øker antallet lærere med åtte årsverk. I tillegg øker vi midlene til vikarer i skoler, barnehager og levekår, samt øker antall årsverk i sykehjemmene med fire nye sykepleierstillinger neste år, sier Siv-Len Strandskog.

«Flytter» sykehjemmet til Åsen

Den andre opposisjonsblokken består av Frp, som leverer et budsjettforslag som også er opptatt av lånegjelden. Det innebærer å kutte en betydelig del av investeringene som flertallet går for, blant annet ny kirke, parkeringsanleggene i sentrum og superlekeplass.

Som i fjor velger Frp å bygge det nye sykehjemmet på Åsen i stedet for i Solakrossen.

— Det vil gi en mindre kostnadsramme fordi det er dyrere å bygge sykehjemmet i sentrum, sier Tom Henning Slethei, gruppeleder i Sola Frp.

— At vi er stringente med hensyn til investeringer, gjør at vi får mulighet til å betale mye mer ned på lån. Driften rammes så til de grader når investeringene er så store og skatteinntektene svikter. Derfor må investeringene ned. Vi vil ikke bygge kirke nå. Vi dropper samtidig tilskudd til Greater Stavanger og til administrasjonen for bypakken, legger han til.

Kjøkken på sykehjemmet

I tillegg reduseres utgiftene som er satt av i forbindelse med mottak av enslige mindreårige flyktninger. Antallet flyktninger er gått ned, og dermed kan også potten reduseres.

— Det er ikke mye vi bruker penger på, men noe er det. Renhold på sykehjemmet er noe av det. Vi får fortsatt tilbakemeldinger på at det ikke er godt nok, selv om kommunen har byttet leverandør. Derfor øker vi budsjettposten med 700.000 kroner årlig til dette, sier Slethei.

Nedleggelsen av Sola storkjøkken får også gjennomgå av Frp.

— Vi må erkjenne at det ikke ble en besparelse, så man kan spørre seg hva som var vitsen. Vi er i alle fall interessert i å bygge nytt kjøkken i kjelleren på det nye sykehjemmet, sier Frp-gruppelederen.

Mer til å betale gjeld

Også Frp, som den andre opposisjonsblokken, går for bygging av kulturbygg i Tananger.

— Vi har satt av penger til prosjektering, men ikke til byggingen. Det må skje gjennom salg av eiendommer, gjerne helsehuset. Vi er nødt til å ha en klok forvaltning av eiendommene våre i Tananger, sier Slethei.

Frp påpeker at drift og investeringer henger nøye sammen, og at det er grunnen til at de er så måteholdne på begge områdene.

— Med vårt forslag får vi 46,2 millioner kroner mer i handlingsrom. Dette vil vi bruke på å betjene lånet noe som gjør oss bedre rustet til de investeringene vi må i fremtiden.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...