– Vi står jo på stedet hvil i forhandlingene

De fire ordførerne i Randaberg, Sola, Sandnes og Stavanger har bedt om at representanter fra den politiske styringskomiteen skal delta i neste forhandlingsmøte. Foto: Frode Olsen/Sandnesposten

Styringsgruppen for bymiljøpakken ba torsdag om at to statssekretærer skal delta i neste forhandlingsmøte.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Ordfører i Sandnes, Stanley Wirak, sier at stillstand i forhandlingene om sentrale punkter i Bymiljøavtalen fører til at styringsgruppen har bedt om at statssekretærer fra både Kommunaldepartementet og Samferdselsdepartementet skal delta.

– Vi er nå nødt for å løfte dette til politisk nivå. Det er alle ordførerne enige i. Jeg sier ingenting negativt om veisjef Terje Moe Gustavsen, for han gjøre strengt tatt det han får beskjed om fra staten, men det er slik at våre krav konsekvent blir avvist. Det er på tide å ta viktige beslutninger, sier Stanley Wirak.

To milliarder i overskridelser

Det er mange momenter som bekymrer. Det første er at ingen er interesserte i at bompenger skal finansiere det de betrakter som statens egne overskridelser når det kommer til Smiene-Harestad og E39 Hove-Ålgård.

– Vi snakker om rundt to milliarder kroner. For meg er det uaktuelt at våre innbyggere skal ta støyten for overskridelsene via bompenger. Det er bare ikke riktig. Nye sikkerhetsregler gjør at endringer må gjøres ved å splitte kulverten i Harestad–Smiene i to løp. Her finnes det allerede innsigelser i departementet. De overskridelsene er alene på rundt 400 millioner, sier Wirak.

Ordføreren har tidligere kritisert de nye planene for E39 Hove-Ålgård.

– Også her må vi komme videre. For det første må vi finne en veiløsning det går av å akseptere for alle, og spesielt innbyggerne i området. I dette prosjektet ligger vi nå an til rundt 1,5 milliarder i overskridelser. Det må staten bekoste. Jeg er rimelig sikker på at veisjefen vet hva han får lov til å forhandle ned, og når vi ikke kommer videre, løfter vi dette nå opp til politisk nivå. For oss i Sandnes er det uaktuelt å akseptere at folk skal betale for statens overskridelser. Det er jeg rimelig sikker på at bystyret enig med meg i, sier han.

Momskrav

To andre punkt Stanley Wirak liker dårlig, er at staten gjør momskrav på veiene. Areal er også noe han vil har klare svar på av politisk styringskomite.

– Det er snakk om 300 millioner kroner i moms. Dette svekker jo prosjektet ytterligere. Et annen ting er areal og bebyggelse. I Sandnes skal folk kunne velge hvor de vil bo. Den sterke sentraliseringen det legges opp til i prosjektet, er ikke egnet i Sandnes. Kommunen har et klart mål om å bygge tettere og nærmere kollektivaksene, men vi må også kunne bygge videre i bygder og utenfor sentrum, sier Wirak.

Stanley Wirak forteller at tilstedeværelsen av to statssekretærer på neste møte blir innfridd så sant det praktisk lar seg gjøre.

– Tidspunktet må jo selvsagt passe, men nå sjekkes det ut, og legges til rette for at folk fra den politiske styringskomiteen er på plass når vi møtes i januar. Vi har bedt om at både Samferdselsdepartementet og Kommunaldepartementet skal være med. Vi kan ikke sitte å se på hverandre lenger nå, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...