Vil ha en mer trafikksikker kommune

Trygg Trafikk og Rogaland fylkeskommune samarbeider om å gi kommuner godkjenning som en Trafikksikker kommune. Til nå har ti kommuner i Rogaland vist interesse, men foreløpig er ikke Sola en av dem.

Sola Venstre ønsker at kommunen skal bli en trafikksikker kommune. Da vil de forplikte seg til å jobbe for å bli mer trafikksikker og kan i tillegg få 150.000 kroner i støtte til tiltak.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

– Trafikksikring er en viktig sak for oss i Venstre og derfor ønsker vi at Sola kommune skal bli en trafikksikker kommune, sier Anja Berggård Endresen, gruppeleder i Sola Venstre.

Hun skjønner ikke hvorfor Sola kommune ikke har vist interesse for å bli en trafikksikker kommune. Hun har sett at flere andre kommuner i Rogaland har vist interesse til å bli en trafikksikker kommune, men ikke Sola.

– Jeg tenkte hvorfor ikke? Vi jobber jo med trafikksikkerhet her også, sier Berggård Endresen.

Kan få 150.000 kroner

For å bli en trafikksikker kommune må kommunen ha et utvalg for trafikksikkerhet og innarbeide trafikksikkerhet i internkontrollsystemet. Kommunen må også ha oversikt over trafikkulykker og trafikkuhell i kommunen og ha en trafikksikkerhetsplan. Planene skal være innarbeidet hos både barnehager og skoler og kommunen skal også påvirke lag og foreninger til å gjøre det samme.

I den Nasjonale handlingsplan for trafikksikkerhet 2014-2017 er det et mål at minst tre kommuner i hvert fylke skal være godkjent som en trafikksikker kommune. I neste periode vil målet være er at alle kommuner i landet jobber etter kriteriene for trafikksikker kommune. Til nå har ti kommuner i Rogaland gjort vedtak om å jobbe mot å bli en trafikksikker kommune. Disse gar får gratis kurs av Trygg trafikk for sine ansatte.

Kommunene kan også få midler til å gjennomføre trafikksikringstiltak. I år har fylkeskommunen satt av 800.000 kroner til dette og hver kommune kan få rundt 150.000 kroner.

– Mer helhetlig

Anja Berggård Endresen (V) ønsker at Sola skal bli en trafikksikker kommune og håper ordføreren og rådmannen vil gå med på det.

Hun peker på at selv om kommunen allerede gjør et trafikksikkerhetsarbeid, handler dette om å få rammer rundt det arbeidet en allerede gjør.

– Nå er ansvaret mer spredt mellom skolene, barnehagene utvalg for plan og miljø og planseksjonen. Hvis vi hadde fått alt samlet hadde vi fått oversikt og kunne sett mangler og forbedringspotensialet, sier Berggård Endresen.

Hun håper at ved å bli en trafikksikker kommune kan Sola få et mer helhetlig blikk over det arbeidet som gjøres og settes i bedre stand til å jobbe etter Nullvisjonen.

– I tillegg kan vi få mer kunnskap om dette, sier Venstre-politikeren.

Trygg Trafikk samarbeider med Rogaland fylkeskommune om å godkjenne kommune som trafikksikre kommuner. De sørger da for å gi kommunene opplæring og har gitt ut en veileder med tips og eksempler fra andre kommuner. Disse kommunene kan også jobbe for at skoler og barnehager skal bli trafikksikre.

Har spurt rådmannen

Sola kommune har allerede en trafikksikkerhetsplan som sier noe om hvordan kommunen skal jobbe og det er satt ned en egen trafikksikkerhetsgruppe i administrasjonen som jobber med slike saker. Disse sakene melder folk selv inn, via kommunens hjemmeside.

– Men jeg har sett at folk ofte tar kontakt med folkevalgte i stedet for å melde det inn til kommunen, sier Berggård Endresen, som samtidig mener administrasjonen er flinke til å fikse opp småting i trafikkbildet.

Hun har nå tatt kontakt med både rådmannen og ordføreren for å høre om de har vurdert å bli en trafikksikker kommune. Hun har foreløpig ikke fått svar, men hvis dette er noe de ikke vil løfte frem, vil Berggård Endresen ta saken videre i formannskapet.

– Dette handler om folkehelse og om å forebygge. Skjer det feil på dette område kan det få store konsekvenser, sier hun.

Ordføreren er positiv

Ordfører Ole Ueland (H) kan fortelle at han etterlyste dette etter påske og at det nå vil komme en sak om dette.

– Det blir rådmannen som vurderer om dette blir anbefalt eller ikke og vi har en ny trafikksikkerhetsleder som vil lage saken. Den fremmes deretter for utvalg for plan og miljø, som er trafikksikkerhetsutvalget vårt, sier Ueland.

Han legger til at han i utgangspunktet er positiv til dette og synes det høres ut som et bra tiltak.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...