Vil ha pedagogløft i barnehagene

Ap-politiker Kari Tengesdal Wold ønsker 50 prosent pedagogtetthet i barnehagene i Sola innen 2019. Foto: Helene Pahr-Iversen

– Vi ønsker at 50 prosent av alle barnehageansatte skal være pedagoger innen 2019, sier Kari Tengesdal Wold i Sola Ap.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Solabladet skrev nylig om at det er flere barnehager i Sola som drives på dispensasjon fra pedagognormen. Det er fordi de ikke har nok ansatte med pedagogisk utdannelse. Sola er på ingen måte alene om denne utfordringen, og er heller ikke noen versting-kommune. Over halvparten av alle barnehagene i Sola har nok pedagoger, men Sola Ap vil ha et løft i barnehager uten tilstrekkelig pedagogisk tetthet.

– Vi må utdanne våre egne folk til å bli pedagoger, men da må det være forutsigbare stipend slik at de vet at de kan gå inn i en slik videreutdanning og fullføre den. Ordningene har vært litt for tilfeldige til nå, mener Kari Tengesdal Wold.

Vil ha normer for voksentetthet

Ap-politikeren sitter i utvalg for oppvekst og har, både som politiker og som styrer i en barnehage, en særlig interesse for kvalitet i barnehagene.

– Nok pedagoger er viktig for kvaliteten i barnehagene, men det er også den generelle voksentettheten. Vi har lenge jobbet for å øke voksentettheten og å få en norm på dette som skal gjelde i barnehagene i Sola, sier hun.

Solapolitikerne har vedtatt både en barnehagebruksplan og en plan for kvalitet i barnehagene. Under behandlingen av disse har Ap tatt til orde for å sette en standard på minst en voksen per tre barn under tre år og en voksen per seks barn over tre år. Samtidig vil partiet har minst en pedagog per ni barn under tre år og en pedagog per 18 barn over tre år. Partiet har også forsøkt å få gjennomslag for et forslag om en maksstørrelse på små avdelinger på ni barn. Disse forslagene har så langt bare vært støttet av Frp.

– Det er blitt gjort mye for å øke kvaliteten i skolene med videreutdanning og etterutdanning av lærere. Vi mener ansatte i barnehagene også må få slike muligheter, sier Kari Tengesdal Wold.

– Må heve statusen på pedagog-yrket

Utdanningsforbundet Sola jobber for politikernes oppmerksomhet rundt kvalitet i barnehager og skoler. De har utarbeidet en spørreundersøkelse som er sendt alle partiene i Sola. Alle partier unntatt Miljøpartiet de grønne har svart. Samtlige parti sier ja på spørsmålet om de vil systematisk arbeide for å øke pedagogtettheten i barnehagene. Sola Ap sitt ønske om minst 50 prosent pedagogtetthet støttes av Høyre, SV og Venstre. De øvrige partiene vil øke antallet pedagoger, men vil ikke love en prosentandel.

Alle partier sier også at de vil ha en strategi for å rekruttere lærere og barnehagelærere. Mangelen på pedagoger i barnehagene har vært stor i årevis, og kommunen innførte derfor et såkalt solatillegg for å kunne slå nabokommunene på lønnssiden i konkurransen om pedagogene. Det virket den gangen, men ifølge Ap er kommunen ikke lenger lønnsledende.

– Vi har hatt et løft og statusen på yrket har økt, men vi må gjøre enda mer for å gjøre pedagogyrket mer attraktivt, mener Tengesdal Wold.

Vil ha kokker i barnehagene

Det er ikke bare nok pedagoger som er viktig for Sola Ap. Kari Tengesdal Wold påpeker at pedagogene bruker mye tid på oppgaver som de ikke burde være nødt til å gjøre. En av disse oppgavene er matlaging.

– Vi ønsker at alle barnehager får en kokk slik at pedagogtiden ikke brukes til matlaging. Selvsagt kan det ligge mye læring rundt det å lage mat, men ikke når det går så mye tid til oppvask, ryddig og borddekking.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...