Vil ikke bli Fairtrade-kommune

Flertallet i kommunestyret stemmer mot å bli Fairtrade-kommune. Foto: Helene Pahr-Iversen

— Det er beklagelig at flertallet nå stemmer mot å bli Fairtrade-kommune, sier KrF-politiker Britt Marit Haga.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

I mai 2013 fremmet Britt Marit Haga (KrF) en interpellasjon i kommunestyret der hun ber politikerne stille seg positivt til at Sola blir en Fairtrade-kommune.

Året etter vedtok både formannskapet og kommunestyret dette. To år senere kommer vurderingen fra rådmannen, og anbefalingen er nå at Sola ikke blir Fairtrade-kommune. Grunnen til dette er at rådmannen mener det kan komme i konflikt med lovverket om offentlige anskaffelser.

Etisk handel

I stedet foreslår rådmannen å inngå en avtale med Initiaitv for etisk handel (IEH), som er en organisasjon som jobber for økt etisk handel og som er opptatt av arbeidsforholdene til arbeidere i utviklingsland.

Britt Marit Haga sier KrF er positiv til dette, men at kommunen også bør slutte seg til Fairtrade.

— Fairtrade byr på enda mer, og det er beklagelig at flertallet nå snur i denne saken, sier hun.

Både Høyre-politiker Ole Andreas Gundersen og Venstre-politiker Anja Berggård Endresen begrunner flertallets standpunkt med at det er uheldig i forhold til lov om offentlige anskaffelser å låse seg til Fairtrade, men at medlemskap i IEH langt på vei vil ivareta kommunens ønske å handle etisk.

— Beklagelig

Det svaret er verken KrF eller Ap fornøyd med.

— Hvordan kan Stavanger være en Fairtrade-kommune dersom det er imot loven, spør Britt Marit Haga.

Rådmann Ingrid Nordbø påpeker at lov om offentlige anskaffelser ikke gir kommunen mulighet til å kreve at anskaffelsene skal være en bestemt merkevare, slik som Fairtrade er. Hun anbefaler ikke Sola å bli Fairtrade-kommunen for ikke å komme i konflikt med anskaffelsesreglementet.

Siv-Len Strandskog (Ap) mener det ene ikke utelukker det andre.

— Vi har vedtatt at vi skal bli Fairtrade-kommune. Nå starter rådmannen en omkamp om dette, og det er beklagelig. Det er en selvfølge at Sola skal handle etisk, men IEH-medlemskap utelukker ikke at vi også kan være en Fairtrade-kommune, mener hun.

Ap fremmet den første interpellasjonen om Fairtrade i Sola i 2009, og den ble avvist. KrF sin fire år senere ble vedtatt, men torsdag kveld sa et flertall i kommunestyret nei til å bli Fairtrade-kommune.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...