Vil slippe hundene løs i Somaleiren

Kommunen ser for seg at et område ved denne bygningen kan bli avsatt til frislippsområde for hund. Området ved Somaleiren er på 15 mål. Foto: Arkivfoto

Rådmannen mener at Soma leir er best egnet til å slippe hunden løs. Området ligger skjermet fra boligområde og hundene vil få stor plass å løpe på.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 24.02.2016 kl 17:25

I forbindelse med at det skulle bli innført helårig båndtvang på Hellestøstranden, krevde politikerne at kommunen kom opp med et nytt område hvor hundene kunne luftes uten bånd. I høst la rådmannen frem en sak for politikerne i Utvalg for plan og miljø, hvor Storaberget ble foreslått som nytt frislippsområde for hund. Denne saken ble utsatt og flere protesterte mot å la hundene løpe fritt i et så attraktivt turområde midt i Sola sentrum.

Administrasjonen har derfor jobbet frem alternative steder for å lufte hunden uten bånd. I mellomtiden har flertallet av politikerne vedtatt at det skal være båndtvang året rundt på Hellestøstranden. Mange har vært kritiske til at dette ble vedtatt før et alternativ for hundeeierne var på plass.

Foreslår nytt område

I Utvalg for plan og miljø neste uke legger rådmannen frem en ny sak om hvor hundene kan løpe fritt i kommunen. Rådmannen har nå kommet opp med et helt nytt alternativ og foreslår nå Somaleiren.

Det forrige alternativet møtte for stor kritikk. Både velforeningen og skolen i området var kritiske til at Storaberget ble brukt som frislippsområde for hund. Varden velforening ønsket at området var åpent for alle og hadde selv flere aktiviteter planlagt i området. Fau ved Sande skole pekte på at område ofte ble brukt av dem og var bekymret for økende trafikk om det ble hundepark. Stemvegen FUS barnehage sa det samme.

Kommunen bestemte da å se på andre alternativer for å ivareta flest mulig brukergrupper. De pekte på at friområdene i Sola blir i stor grad benyttet til tur og rekreasjonsområder gjennom hele året, og at mange av områdene også er viktige områder for vilt. Derfor kan det bli vanskelig å slippe hundene løs her.

Bare ett alternativ

Kommunen har også fått tilbakemelding om at mange av områdene de tidligere har foreslått er for små, og de mener det er vanskelig å finne et område som tilsvarer Hellestøstranden og Bybergsanden.

De mener likevel det finnes gode alternativer og de alternativene som de har vurdert er Rodamyr, Kjerrberget, Åsenbatteriet, Storaberget, Ølbergskogen og Somaleiren. Kommunen vurderer at Rodamyr er for lite og brukes av mange turgåere. Siden det jobbes med å opparbeide Kjerrberget som friluftsområde vil ikke kommunen gjøre dette om til frislippsområde for hund i denne omgang. Åsenbatteriet brukes av både speidere og skolegrupper og det vil derfor ikke være egnet til å slippe hunden løs. På Storaberget er det de samme utfordringene og også Ølbergskogen er flittig brukt av lag og foreninger, samt har et rikt fugle- og dyreliv. Derfor bør frislippsområde for hund heller ikke ligge her.

Foreslår Somaleiren

Dermed stod kommunen bare igjen med ett alternativ; Somaleiren. Kommunen kjøpte deler av denne leiren av Forsvaret i 2008 og eiendommen består av bygg og garasjer som i dag brukes av Jærmuseet og Rutebilhistorisk forening. Deler av området er også utleid som beiteområde for sau. Resten av område er ikke i bruk, men det har vært nevnt i forbindelse med sykkelvelodrom, cricketbane og skytehall.

På Forsvarets del av eiendommen er det fortsatt aktivitet, men området er avstengt med gjerde og port. Området hvor kommunen tenker hundene kan luftes uten bånd er på 15 mål. Dette området er i kommuneplanen avsatt til lag og foreninger og har to alternative adkomstveger.

Kommunen vurderer dette som et godt egnet område som frislippsområde for hund.

«På dette området vil hundene få et stort område til å løpe på, få ut energi og bli sosialisert med andre hunder», skriver rådmannen i sin innstilling.

Få konflikter

Rådmannen peker på at dette område er godt skjermet fra boligbebyggelse og derfor lite utsatt for konflikt med allmennheten. I tillegg er det god adkomst til området med gode parkeringsmuligheter.

Det vil koste mellom 200.000 og 300.000 kroner å rydde og inngjerde dette område. Ingen av de som bruker dette område har hatt innvendinger mot at hunder slippes løs her, men en beboer har reagert. Naboen tror det vil føre til en uro og plage for dem og er bekymret for dyr som beiter i område.

Likevel konkluderer rådmannen med at Soma leir er best egnet. Det blir så opp til politikerne i Utvalg for plan og miljø å vedta dette i møtet på onsdag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...