Vil spre web-basert selvhjelpskurs mot barseldepresjon

SELVHJELP: Høyre-politiker Anne Marie Lund og styremedlem i Sola Sanitetsforening, Cecilie Karlstad Innerby, vil gjøre det internettbaserte selvhjelpeprogrammet Mamma Mia bedre kjent blant gravide i Sola. Foto: Helene Pahr-Iversen

– Dette er en gave til norske kvinner, sa stortingspolitiker Astrid Nøklebye Heiberg i 2015 om sanitetskvinnenes selvhjelpsprogram Mamma Mia. Nå vil Sola Høyre ha programmet ut til alle gravide i Sola.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

BARSEL: Det fødes cirka 60.000 barn i Norge hvert år. Samtidig opplever mellom 10 og 15 prosent av mødrene symptomer på barseldepresjon.

– Det betyr at det er mellom 6000 og 9000 kvinner som opplever barseldepresjon. Mange av dem får ikke hjelpen de trenger, sier Cecilie Karlstad Innerby, som sitter i styret i Sola Sanitetsforening.

Reduserer barseldepresjon

Sanitetsforeningen er en lokal forening under Norske Kvinners Sanitetsforening som i 123 år har jobbet for å fremme kvinners helse- og livsvilkår. Foreningen startet blant annet helsestasjonene i landet og er i dag eier av et web-basert selvhjelpskurs for gravide og nybakte mødre. Dette programmet heter «Mamma Mia» og retter seg mot alle gravide, alle som nettopp har født, samt for partneren.

– Selvhjelpsprogrammet har vist god effekt når det gjelder å få ned andel kvinner med barseldepresjon, forteller Karlstad Innerby.

Basert på forskning

Det er regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP) som står bak forskningen til programmet, som er enestående i sitt slag i Norge. En fersk studie av resultatene viser at det web-baserte programmet viser seg å redusere symptomene på depresjon. Best er resultatene sent i svangerskapet og ved seksukers-kontroll, og effekten er enda bedre for de som scorer høyt på depresjonssymptomer i utgangspunktet.

– Jeg tror det skyldes kombinasjonen av at dette er et lavterskel-program der en ikke må møte opp noe sted, men kan gjøre det når det passer hjemme. Samtidig er det gratis, og det er faglig forankret basert på forskning og erfaring med barseldepresjon, sier Cecilie Karlstad Innerby.

Vil gjøre Mamma Mia bedre kjent

Høyre-politiker Anne Marie Lund sier hun vil at alle gravide i Sola skal få informasjon om dette programmet slik at de kan delta.

– Vårt ønske er at kommunens jordmødre, helsestasjoner og gjerne også fastleger, skal gi gravide informasjon om dette programmet, sier hun, og legger til at Høyre kommer til å ta opp saken i utvalg for levekår neste uke.

Lund mener programmet har en stor effekt ved at det består av korte leksjoner på 10-15 minutter som gis til bestemte tider fra 22. uke i svangerskapet og frem til babyen er seks måneder.

– På den måten får en relevant informasjon til riktig tid. Ikke alt på én gang, sier hun.

Også Cecilie Karlstad Innerby istemmer at dette trolig er en medvirkende årsak til at programmet har hatt en slik reduserende og forebyggende virkning på barseldepresjon.

Det er RBUP som i samarbeid med Changetech AS har laget Mamma Mia, men det er sanitetskvinnene som eier og drifter det med pengestøtte.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...